0

23 bolag kastas ut från Dow Jones Sustainability World Index

I september varje år är det dags för uppdatering av Dow Jones Sustainability Indexes (DJSI) – en familj av flera globala och regionala index. Bolag som tidigare varit med eller som tror att de har chans att komma med väntar med spänning på resultatet av den årliga bolagsanalysen.

Många företag är angelägna om att vara med i DJSI, inte minst för att det ses som en slags stämpel på att företagets hållbarhetsarbete håller hög klass. Dessutom har en mängd kapitalförvaltare licens för att hantera finansiella produkter som baseras på DJSI, så finns man med här ökar chanserna att inkluderas i olika hållbarhetsfonder och liknande produkter.

41 bolag har tillkommit och 23 bolag har uteslutits från Dow Jones Sustainability World Index i år. Sedan tidigare finns fyra svenska bolag med på DJSI World: Electrolux, Sandvik, SKF och Volvo. I år har även Atlas Copco valts in. Det svenska bolaget SCA har lagts till DJSI Europe.

Bland de som inte längre kvalar in på DJSI finns flera bolag som in andra sammanhang har lyfts fram som förebilder på hållbarhetsområdet, exempelvis Coca-Cola och Hewlett-Packard.

En lista över de tio största bolagen som valts in respektive tagits bort per index finns här.

Indextillverkaren är förtegen om anledningarna till varför vissa bolag kommit med och andra uteslutits, och hänvisar istället till en översiktlig beskrivning av hur urvalsprocessen går till.

DJSI gör också en lista över de bolag som de tycker håller högsta hållbarhetsprestanda i respektive bransch. Inga svenska bolag finns med på den.

Samtidigt som det finns ett stort intresse för DJSI så är många företagsrepresentanter också hjärtligt trötta på att fylla i de långa enkäter som ligger till grund för analysen till indexen (och många andra index och rankingar). En del bolag är helt enkelt inte med för att de inte har tid eller intresse att förse DJSI med material, och risken finns förstås alltid med den här typen av sammanställningar att det blir en lista över vem som är duktigast på att rapportera snarare än vem som bedriver det bästa hållbarhetsarbetet.

Filed in: ALLMÄNT

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.