0

Debattbok sätter fingret på kapitalmarknadens ansvar

I boken Ta Ansvar som kom ut tidigare i år skriver tio författare från näringslivslivet och universitetsvärlden om kapitalmarknad, ägande, ledarskap och personalfrågor. Det är fackföreningen Unionen som gett ut antologin, som man hoppas ska bidra till ”ett mer omfattande, öppet och rakt samtal om ansvar” i näringslivet.  

En av bokens debattörer är Carina Lundberg Markow, etikanalyschef på Folksam, som uppmanar den aktieägande allmänheten att ta ägaransvar genom att ställa krav på att fonderna ska ta hållbarhetshänsyn i sin placeringsverksamhet. Ingrid Bonde, vd på AMF, menar att stora långsiktiga kapitalägare som är verksamma på den globala kapitalmarknaden kan ta vid där den politiska förmågan brister, för att lösa de stora frågorna om miljöförstöring och fattigdom.  

Tomas Franzén, ordförande i Arbetsförmedlingen, argumenterar för att de höga avkastningskraven måste sänkas och reflekterar över olika aktörers roll för att medverka till det, och Aktieägarnas vd Günther Mårder skriver om vådan med gränslösa bonussystem.

I ett kapitel skriver handelsforskaren Peter Norberg om den ”finansiella fiktion” som ett ensidigt fokus på aktieägarvärden ger upphov till. Företagsledarna går i analytikernas ledband, och båda parter deltar i en slags teater som inte längre handlar om företagens konkreta verksamhet eller faktiska resultat. Norberg konstaterar att kortsiktigt upprätthålla aktievärden är en improduktiv ansträngning. Han undrar om inte en ”reflekterad modernitet” är möjlig istället, som knyter an till hållbarhetstanken om att hushålla med begränsade resurser och ta hänsyn till omgivningens förväntningar på ansvar.  

Boken Ta Ansvar finns att ladda ner här.

Filed in: BOKTIPS

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.