0

Finansprofessor: Samma mekanismer bakom etiska investeringar som för lyxkonsumtion

Varför köper vissa män armbandsur från IWC som kostar mer än 100 000 kronor? Om de bara ville hålla reda på tiden så kunde de ju uppnå det genom att köpa en klocka för några hundra kronor. Naturligtvis vill man ha en IWC för att det medför ett expressivt värde (jag är framgångsrik och jag har god smak) och känslomässigt värde (jag känner mig manlig när jag bär den – ”när jag hoppar ut från ett flygplan på 10 000 meters höjd utan fallskärm är det den här klockan jag ska ha på mig”).

Samma slags mekanismer styr finansiellt beteende. Det sa professor Meir Statman från Santa Clara University i en animerad föreläsning vid den nyss avslutade PRI Mistra-konferensen i Sigtuna på temat ansvarsfulla investeringar.

När man frågar investerare vad de vill uppnå så svarar de att de vill få så hög avkastning som möjligt (jämför “hålla reda på tiden” i exemplet ovan). Men det är alltså sällan hela sanningen, menar Meir Statman. Investerare söker tre saker: praktisk värde (hög avkastning), expressivt värde och känslomässigt värde. För etiska investerare kan det expressiva värdet bestå i att man framstår som en socialt ansvarstagande person, och det känslomässiga värdet i att man känner sinnesfrid; man lever i enlighet med sina värderingar.

Om det bara var avkastningen etiska investerare var ute efter så finns bättre sätt att uppnå det, menar Statman. Han pekar på att så kallade syndfonder (vice funds) som enbart investerar i sådant som etiska fonder gärna vill undvika – tex tobak, alkohol och pornografi – ofta ger högre avkastning än både vanliga och etiska fonder. Om investerare bara styrdes av praktiska motiv (och inte expressiva eller känslomässiga drivkrafter) så skulle de ju kunna investera i syndfonder och sedan skänka den extra avkastningen till en antirökkampanj. Men det vore ju, menar Statman, som att föreslå för en ortodox jude att äta billigt fläsk istället för dyrt kosherkött, och skänka resten av pengarna till sin synagoga. Med andra ord: vissa saker gör man inte även om det skulle uppnå den praktiska nytta man eftersöker – eller säger att man eftersöker.

Tricket är att komma på vad vi egentligen vill ha, så att vi kan uppnå det på det mest effektiva sättet.

Vad Statman gör (tycks det oss) är helt enkelt att applicera konsumtionsteori på finansiella produkter. Vi köper etiska fonder för att vi hoppas tjäna pengar, rädda världen och sova gott om natten. Inget nytt under solen där, kan tyckas. Samtidigt kan det kanske vara nyttigt att föra fram den sortens resonemang i finansforskarsammanhang, där höga avkastningsmål ofta ses som det enda självklara.

Pengar är inte allt, inte ens för investerare, om vi ska tro finansprofessor Statman.

Den som vill läsa mer om Meir Statmans resonemang på det här temat kan göra det i hans bok What Investors Really Want eller på bloggen med samma namn.

Filed in: FORSKNING

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.