2

Intervju: BankTrack vill vara en nagel i ögat på kreditgivare

Banker kan inte fortsätta finansiera miljöförstörande projekt. Det är den verkliga finanskrisen! Det säger Johan Frijns, grundare till nätverket BankTrack, i en intervju med Hållbart Kapital.

Det offentliga samtalet om ansvarsfulla investeringar handlar nästan alltid om aktiemarknaden, och hur fondförvaltare använder ESG-kriterier för sina placeringar i värdepapper. Mer sällan hör vi om kreditgivning till företag och vad det kan innebära för företags miljö- och sociala ansvarstagande. Kreditsidan är förstås en viktig del av kapitalmarknaden, och även ur hållbarhetssynpunkt, eftersom finansiärer kan ställa krav på de organisationer de kanaliserar sitt kapital till.

En organisation som har gjort detta till sin huvudfråga är amsterdam-baserade BankTrack, som nosar rätt på ”dodgy deals”, och försöker påverka finansiärer till smutsiga projekt att dra sig ur eller påverka företagen de investerar i att skärpa sig.

Hållbart Kapital ringer upp organisationens grundare Johan Frijns för att få veta mer.

Använder finansiärer som hävstång

- Vi vill att finanssektorn ska bidra till ett ekologiskt fungerande samhälle som är rättvist och hälsosamt. Därför försöker vi stoppa potentiella finansiärer att medverka i ”dodgy deals” som vi kallar det, till exempel genom att påtala varumärkesrisker. Om de redan finansierar projektet så försöker vi använda dem som hävstång gentemot företagen, genom att påtala risker och försöka få finansiären att se att de har gemensamma intressen med oss. Om finansiärens intresse inte är helt motsatt vårt så kan det hända att vi når fram med vårt budskap.

Ett exempel på ett lyckat projekt återfinns på Filippinerna:

- Vi fick kännedom om ett gruvprojekt i Filippinerna som var en katastrof för miljön och lokalsamhället. Vi påtalade detta för de tre banker som finansierade det hela och det ledde till att bankerna pratade med gruvföretaget. Det slutade med att gruvan gick i konkurs. Det var ett litet projekt för bankerna, så konkursen spelade dem inte så stor roll, det viktiga var att den dåligt hanterade verksamheten upphörde.

CSR-ansvariga kommer med förslag

BankTrack är egentligen ett nätverk snarare än en organisation, och består av en rad civilsamhällsorganisationer som vill påverka företag att ta ansvar för hållbarhetsfrågor. Här återfinns exempelvis Greenpeace International, Rainforest Alliance Network och Friends of the Earth.

Den här strukturen medför också att aktiviteterna inom BankTrack kan bli av varierad karaktär:

- Vi gör det våra medlemmar gör, så det kan vara ganska olika. En organisation som Greenpeace försöker kanske påverka genom att hänga upp banners och mycket ståhej, medan andra organisationer jobbar på ett mer lågmält sätt.

BankTrack försöker alltid få kontakt med beslutsfattarna i de finansiella organisationerna, men oftast skyddas de av PR-avdelningen. Inte sällan är det istället just en PR-person de får träffa, eller en CSR-ansvarig. Det behöver dock inte vara en nackdel. Johan Frijs förklarar att finansiärernas CSR-personer ibland kan fungera som en allierad på insidan av fortet:

- Det finns personer inom bankerna som inser att det här “spelet” eller den här spänningen oss emellan är nödvändigt. CSR-personer kan till och med välkomna trycket från oss, och det förekommer att vi får förslag från dem.

Kamp om pappersbruk med Nordea

Det har inte varit något större fokus på skandinaviska projekt.

- Vi har ingen skandinavisk medlem, så därför kan vi inte göra så mycket i Skandinavien. För fem år sedan hade vi en intensiv kampanj som involverade Nordea. Det handlade om finansieringen av ett storskaligt pappersbruk på gränsen mellan Uruguay och Argentina. Det finska bolaget som projekterade anläggningen hade inte gjort en ordentlig miljökonsekvensutredning, samtidigt som anläggningen planerades byggas nära ett dricksvattenintag och inte långt från stränder och turistanläggningar.  Många lokalbor var väldigt upprörda och engagerade. Det fanns ett flertal potentiella finansiärer till projektet. Vi lyckades skrämma bort en holländsk bank, och kämpade länge med Nordea och Credit Agricole. Men anläggningen står där idag, tyvärr, och protesterna från lokalbefolkningen pågår fortfarande.

Just detta är en stor utmaning för BankTrack: Även om man lyckas skrämma bort en finansiär från ett projekt så kan en annan villig aktör dyka upp nästa dag, vilket ibland gör arbetet tufft. Då blir det desto viktigare att försöka påverka på policynivå:

- Vi kan påverka genom att delta i arbetet med att ta fram riktlinjer för olika branscher. Det förekommer att vi bjuds in till att diskutera utkastet till olika riktlinjer. Vi är också högst involverade i den nya versionen av Equator Principles som kommer nästa år.

Banker har inte råd att inte tänka hållbart

Jag frågar om det är någon skillnad i arbetet nu mot när BankTrack startade för åtta år sedan.

- Vi är äldre, ledsnare och klokare, skrattar Johan Frijns.  Det är svårare än vi trodde att förändra. Det är samtidigt ett helt annat sammanhang nu. De flesta stora banker kan inte kosta på sig att inte prata om hållbarhetsfrågor nu. Så var det inte för åtta år sedan. Att Equator Principles etablerats hjälper också. Det finns mer hakar att hänga upp diskussionen med bankerna på, och det stärker debatten.

Johan Frijns är samtidigt kritisk till att bankerna inte ägnar sig mer åt hållbarhetsfrågor:

- Många banker är i ”survival mode” nu. De fäster liten uppmärksamhet vid det här på styrelsenivå. Men vi anser att finanskrisen och hållbarhetsfrågorna hänger ihop – det finns ännu större anledning att lyssna på oss nu!

Filed in: ALLMÄNT, INTERVJU

Recent Posts

Bookmark and Promote!

2 Responses to "Intervju: BankTrack vill vara en nagel i ögat på kreditgivare"

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.