0

Trend i Asien: Börser sporrar hållbarhetsrapportering

När den indiska motsvarigheten till Finansinspektionen nyligen proklamerade att man kommer att kräva hållbarhetsrapportering från de hundra största noterade bolagen så var det bara en i raden av liknande påbud från finansiella aktörer i Asien.

The Singapore Exchange (SGX), som ju leds av svensken Magnus Böcker, har slagit fast att styrelsen är ansvarig för hållbarhetsfrågor och att miljö- och samhällsansvar är viktigt för företags långsiktiga prestanda. Sedan mer än ett år tillbaka uppmanar SGX företag att hållbarhetsrapportera. Än så länge är det frivilligt, men börsen överväger att göra det obligatoriskt.

Börsen i Hong Kong, HKEx, håller som bäst på att ta fram en ESG Reporting Guide och söker nu återkoppling på det från sina intressenter. Börsen planerar att så småningom börja kräva rapportering enligt principen ”gör det eller förklara varför inte” – comply or explain. Den principen tillämpas redan av Australian Securities Exchange.

Ett annat exempel är den malaysiska börsen, Bursa Malaysia, som driver ett Business Sustainability Programme. Det utgörs bland annat av en kunskapsportal, föreläsningar och workshops och en skriftlig guide, som ska fungera som verktyg för företagsledare för att driva hållbarhetsfrågor och integrera dem i verksamheten. Börsen uppmanar också till hållbarhetsrapportering.

Börserna i Shanghai och Shenzhen hör också till dem som gärna ser att de noterade bolagen hållbarhetsrapporterar, medan Taiwan Stock Exchange valt att göra rapporteringen obligatoriskt.

I Indien har nu alltså Securities and Exchange Board of India slagit fast de hundra största noterade bolagen ska skriva en årlig Business Responsibility Report. Rapporteringskravet kommer med tiden att utökas till att gälla fler företag än de hundra största.

Filed in: ALLMÄNT Tags: , , , , , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.