0

Electrolux, Volvo och Atlas Copco i hållbarhetstoppen

För trettonde året i rad har investeringsföretaget SAM mätt företags hållbarhetsprestanda, och presenterar nu årets lista över de bästa företagen i 58 olika sektorer. SAM står för analysen till indexfamiljen Dow Jones Sustainability Indexes och det har också varit en utgångspunkt för den här listan, som ingår i The Sustainability Yearbook 2012.  Varje företag bedöms efter hur väl förberett det är för att tillvarata möjligheter och hantera risker på det ekonomiska, sociala och miljömässiga området.

Bland branschledarna återfinns ett fåtal svenska företag.

Electrolux högst rankad

Electrolux kniper guldmedaljen i sektorn för hushållsprodukter. Ledande företag i den här sektorn lyckas hantera miljö- och säkerhetsfrågor genom hela produktlivscykeln, menar SAM. Innovation, kvalitet och varumärke är andra ledord, och de företag som lyckas anpassa sig till den växande trenden för hållbar konsumtion kan nå en tätposition i att utveckla nya affärsmodeller spår SAM.

Atlas Copco och Volvo delar bronsmedaljen, tillsammans med franska Alstom, i sektorn industrial engineering. Här är energieffektivitet, säkerhet, miljövänlig förbränning och en effektiv avfallshantering viktiga aspekter. Ledande företag i sektorn använder livscykelanalys under produktutvecklingen för att kunna kapitalisera på potentiella kostnadsbesparingar i kundledet, menar SAM. Samtidigt varnar SAM för att långa leverantörskedjor kan innebära förhöjd risk för människorättskränkningar och bristfälliga arbetsvillkor.

H&M, Elekta och Electrolux lyfts fram som sector movers, dvs bolag som tagit störst kliv framåt jämfört med sin placering förra året, relativt andra i sin sektor.

En lista är en lista…

Rankinglistor över företags hållbarhetsarbete eller CSR-prestanda formligen regnar ner över företag numera. Det verkar finnas en mänsklig drivkraft att jämföra och sortera. Personligen är jag inte mycket för rankinglistor – eller åtminstone inte listor som ett facit på verkligheten. Ett bolag som hamnar i topp på ena CSR-rankingen kan lika gärna hamna i botten på en annan, är min erfarenhet. Dessutom är det nästan alltid storbolagen som jämförs på sådana här listor, och någonting säger mig att företagen med det mest framsynta hållbarhetsarbetet inte alltid återfinns här.

SAM:s sammanställning har emellertid den stora fördelen att den lyfter fram viktiga hållbarhetsaspekter i varje sektor: vad utmärker en sektorledare, och vad är centrala frågor för just den här branschen? Det kan vara till god hjälp för investerare som vill göra bedömningar av företag, och för bolag är mindre erfarna på hållbarhetsområdet och som behöver guidning till vad de borde fokusera på för att arbetet ska bli så relevant som möjligt.

Hela sammanställningen finns att ladda ner här.

Filed in: ALLMÄNT Tags: , , , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.