0

“Handelshögskolorna snuvar studenterna på viktiga redskap”

Häromdagen gick Veckans Affärers årliga evenemang ”Stora Börsdagen” av stapeln. Det handlade inte bara om rally och robotar, utan också om långsiktighet och hållbara affärer.

I ett samtal som kom att handla om bromsklossar, drivkrafter och framtidstrender för det hållbara kapitalet deltog Swedbank Roburs chef för hållbarhetsanalys Anna Nilsson, Storebrandkoncernens hållbarhetschef Stina Billinger och SCA:s vd Jan Johansson.

Foto: Emma Sjöström

Jan Johansson konstaterade att en ansenlig andel av SCA:s aktiekapital härrör sig från investerare som tar hänsyn till hållbarhetsfrågor i sina placeringar. Han påpekade samtidigt att bolagets drivkraft att arbeta med hållbarhetsfrågor inte är investerarna, utan snarare riskkontroll och att vara en attraktiv arbetsgivare och leverantör.

- 40 procent av våra kunder ställer absoluta och definitiva krav på hållbarhetsområdet för att vi ska få leverera till dem, meddelar Jan Johansson.

VA:s chefredaktör Pontus Schultz var nyfiken på hur man gör för att omsätta informationen i en hållbarhetsredovisning till en bolagsanalys? Anna Nilsson rekommenderar att släppa taget om hållbarhetsrapporten:

- Mitt råd är att glömma redovisningen och börja tänka istället. Lär dig bolaget, så att du vet vad det är du vill hitta i redovisningen, och så att du kan ställa de kompletterande frågorna.

Stina Billinger menar att mycket går att dölja bakom fina siffror, och det finns alltid en risk att hållbarhetsrapporten blir en glansig broschyr med fina bilder istället för ett redskap för bolagsanalys. Samtidigt framhåller hon att det är en profession att vara hållbarhetsanalytiker, och då har man kompetens att tränga förbi sådant.

 Får ni hjälp av sellside-analytiker, undrade Pontus Schultz?

- Vi har oss själva att skylla på köpsidan, eftersom vi inte efterfrågat det, menar Anna Nilsson. Samtidigt är säljsidan en bransch som inte är så lönsam och det tar tid att utveckla kompetens för hållbarhetsanalyser. De har inte heller samma långa perspektiv som vi.

Anna Nilsson tycker att investerarkårens kompetens kring frågorna behöver höjas, och påpekar att hon som hållbarhetsanalytiker har tagit en Swedsec-licens samtidigt som vanliga analytiker inte får någon utbildning i hållbarhetsfrågor. Stina Billinger efterlyser mer hållbarhetsperspektiv i ekonomiutbildningarna:

- Handelshögskolorna har alldeles för lite fokus på det. Man snuvar studenterna på viktiga redskap.

På frågan om vad som blir nästa heta fråga för investerare med ett hållbarhetsintresse svarar Stina Billinger ekosystemberoende. Anna Nilsson däremot tror att många av de “vanliga” hållbarhetsfrågorna, till exempel klimatfrågan och korruption, kommer att vara hetast framöver eftersom många företag inte lyckas hantera dem tillräckligt väl ännu.

Filed in: ALLMÄNT

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2019 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.