0

Kina lanserar ramverk för gröna krediter

Den kinesiska regeringen har tagit fram riktlinjer för miljövänlig kreditgivning, i ett led att minska nationens koldioxidutsläpp och samtidigt uppnå en hållbar tillväxt.

China Banking Regulatory Commission uppmanar nu banker att utvärdera, klassificera och ranka miljömässiga och sociala risker i kundernas verksamhet, och att använda den informationen när de gör kreditbedömningar.

Riktlinjerna stipulerar också att kreditgivare ska se över hanteringen av utländska projekt som de stödjer, för att försäkra sig om att de är i linje med lokal miljö-, mark-, hälso- och säkerhetslagstiftning.

En representant för Shanghai Pudong Development Bank säger till China Daily att banker har tillräcklig motivation att ge gröna krediter eftersom efterfrågan från kunder som vill genomföra miljövänliga projekt stadigt har ökat. Dessutom menar han att kostnaden i förhållande till avkastningen ofta är högre i miljövänliga projekt.

En organisation som redan satsar stort på gröna krediter är China Development Bank. Banken står för nära hälften av lånen till kinesisk utlandsverksamhet, och vid årets slut stod 12,7 procent av utlåningen (motsvarande 658 miljarder kronor) för miljövårdande, energibesparande och utsläppsreducerande projekt. Ett av de senaste projekten går ut på att hjälpa ett kinesiskt gruvföretag verksamt i Afrika att omsorgsfullt flytta bort jord vid ytskiktet för att på så vis kunna bevara frön från lokala växtarter.

Filed in: ALLMÄNT

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2019 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.