0

Bloomberg utser världens grönaste banker

Världens mest miljövänliga bank heter Banko Santander. Bloomberg har mätt hur mycket kapital banker investerar i och lånar ut till stöd för “clean energy” och hur väl de lyckas hantera sina egna koldioxidutsläpp och sin elförbrukning.

Den Madrid-baserade banken kniper förstaplatsen delvis tack vare att den investerat 1 miljard dollar i solenergiprojektet Crescent Dunes Solar Energy Plant i Nevada. Anläggningen beräknas kunna producera elektricitet till 75,000 hushåll. Banko Santander har också bistått den amerikanska vindkraftsanläggningen First Wind Holdings med 210 miljoner dollar i lån.

På andra plats hamnar Bank of America, som kanaliserat stora summor till solkraftsprojekt, bland annat till SolarCity som ska installera solpaneler på taken till 160,000 hem på amerikanska militärbaser.  Banken har också  lånat 1,4 miljarder dollar till fastighetsföretaget Prologis för att installera solenergisystem på taken till lagerlokaler. 80 procent av lånet garanteras av energimyndigheten.

Den italienska banken Intesa Sanpaolo hamnar på tredjeplats, och även här är det satsningar på solkraft som återspeglas i en hög listplacering.

Huruvida någon skandinavisk bank kvalat in på listan, som innehåller 48 banker, får vi vänta och se tills hela utvärderingen publiceras av Bloomberg i maj.

Filed in: ALLMÄNT

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2019 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.