0

Investerare engagerar sig mot sexhandel under London-OS

Sedan ECPAT påbörjade sitt arbete mot barnsexhandel för mer än tjugo år sedan har bara en handfull företag skrivit under den uppförandekod för företag i turistbranschen som organisationen tillsammans med flera andra aktörer har upprättat.

Nu vill en grupp investerare ta krafttag för att ändra på turistnäringens till synes svala intresse för frågan, och nyttjar strålkastarljuset på OS i London.

Fem miljoner besökare väntas till årets sommar-OS, och den mediala uppmärksamheten är maximal. Det kan därför vara ett ypperligt tillfälle för hotellkedjor och andra företag ta ett tydligt avstånd från sexhandel och arbetskraftshandel, resonerar investerarna.

En grupp investerare som tillsammans representerar 58 miljarder US-dollar i förvaltat kapital har sänt brev till 32 företag, där de kräver omedelbara och tydliga åtgärder för att utbilda personal och leverantörer i att känna igen och undvika människohandel, att granska sina leverantörskedjor, och att se över sin rekryteringspraxis.

Breven har skickats till hotell och flygbolag men även till de företag som sponsrar OS.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har också fått emotta ett brev från investerarna, med uppmaningen att IOK ska kräva att OS-sponsorer, leverantörer och de städer som är värd för OS ska vidta konkreta åtgärder för att utplåna barnsexhandel och arbetskraftshandel.  

En av avsändarna till breven är Christian Brothers Investment Services (CBIS), som har lett investerarkoalitioner mot människohandel inför förra årets Super Bowl och fotbolls-VM i Sydafrika.

Som ett sätt att engagera allmänheten och sätta ytterligare tryck på företagen har investerare tillsammans med människorättsorganisationer lanserat hemsidan Celebration Without Exploitation. Där kan resenärer till London se vilka hotellkedjor och flybolag som skrivit under den ovan nämnda uppförandekoden, och dessutom ladda ner ett brev att visa för hotellpersonalen.

Filed in: ALLMÄNT

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2019 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.