0

Lundin: Transparens nej tack

 

Lundin Petroleums styrelse säger nej till oberoende granskning. (Foto: Lundin Petroleum)

“Lita på oss eller sälj era aktier.” Det är Lundin Petroleums råd till de ägare som vill se en oberoende granskning av företagets verksamhet i Sudan.

Tidigare i år påvisade Aftonbladet att bolaget betalat militär för att rensa byar i Sydsudan inför borrning. Lokalinvånare vittnar om Lundins inblandning i oljekriget som medfört mänskligt lidande av stora mått. 

Efter Aftonbladets artikel bjöd Lundin Petroleum in ägarna till informationsmöte för att disktuera frågorna. Några ägare tycker dock att betydligt mer omfattande information behövs: Inför bolagsstämman har Folksam uttryckt krav på en oberoende granskning med fokus på hur Lundin har förhållit sig till regelverket för bolag som fastställts av FN. Robur (bolagets tredje största ägare) ställer sig bakom.

– De har ju uppgett att inga överträdelser har ­begåtts. Då borde det inte vara något problem att bevisa det, säger Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, till Aftonbladet.

Lundin Petroleums styrelse avvisar förslaget och hänsvisar till att verksamheten redan utreds av internationella åklagarkammaren (vid svenska Åklagarmyndigheten). Folksam svarar att den utredningen har en annan inriktning än vad ägarna vill se.

Bolagets vd Ashley Heppenstall säger till Dagens Industri att det i långa loppet är negativt att ha ägare som inte stöder bolaget. Man skulle förstås kunna vända på myntet och argumentera att det i långa loppet är negativt för aktieägare att investera i bolag som vill hålla dörren stängd och lägga locket på.

Swedbank Robur valde att sälja stora delar av sitt innehav i Telia Sonera nyligen, till följd av bolagets samarbete med säkerhetstjänsten i forna sovjetstater, detta trots att företaget lovat bot och bättring. Det är därmed ingen vild gissning att även Lundin kommer att försvinna ur portföljen inom kort, och sannolikt även från Folksams innehav, om bolaget håller fast vid sin bestämda åsikt.

Men Ashley Heppenstall deppar inte för det.

– Aktien styrs till syvende och sist av hur bolaget presterar. Sett till aktiekursutvecklingen har vi varit det bäst presterande bolaget i Europa. Så länge vi kan fortsätta att leverera finns det ägare som vill stödja oss, säger Heppenstall till Dagens Industri.

Frågan är bara vad “leverera” egentligen betyder i företagsvärlden år 2012? Klart är i alla fall att det finns ägare som inte nöjer sig med vinst till vilket pris som helst.

Filed in: ALLMÄNT

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2019 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.