0

Odemokratisk eurokrishantering – är det hållbart?

Cypriotiska bankinnehav förläggs med en tvångsskatt, för att rädda landets ekonomi. Från början var det meningen att alla skulle ”bidra”, men nu är det enbart de med minst 100 000 Euro (830 000 kr) i besparingar som beskattas. Finansministern varnar nu att kontoinnehavare kan förlora upp till 80 procent av sitt kapital.

Man skulle kunna hävda att detta är stöld.

Det är i vilket fall ett bevis för att det inte längre finns några uppenbara gränser för vilka åtgärder som kan tänkas vidtas när det krisar i Europa. Bankkonton går inte längre säkra, och det är ett stort avsteg från tidigare oskrivna regler i den här typen av sammanhang.

Och som Andreas Cervenka uttryckte det i ett (som vanligt) klockrent blogginlägg i SvD: ”Demokrati? Vi kan väl höras?” Cervenka skriver:

I natt (när annars?) satt Cyperns president Nicos Anastasiades i förhandlingar med EU:s president Herman van Rompuy, ECB-chefen Mario Draghi och IMFs chef Christine Lagarde för att avgöra landets framtid. Litet påpekande: ingen av de tre sistnämnda är folkvald. Insynen i exakt hur snacket gick är minimal. När ECB hotade att stänga av pengakranen till Cyperns banker skulle det vara samma sak som att slänga ut landet ur euron, vilket vän av ordning skulle kunna hävda är ett politiskt beslut som ska fattas av EU:s medlemsstater.

Och vidare:

Principer som tidigare sagts vara heliga är plötsligt lika mycket värda som en bunt blöta reklambilagor. Regelboken skrivs om för varje ny krishärd. Hur ser den ut nästa vecka?

En väl fungerande finansmarknad är avhängig en sak, och det är förtroende. Det som nu sker i förhållande till Cyperns ekonomi, nämligen att de som sitter på beslutsmakten om EU:s ekonomi godtyckligt tar beslut om medborgares privata tillgångar, skapar inte förtroende. Det skapar inte förtroende hos EU:s medborgare för bank- och finanssektorn som sådan, och inte heller för EU som vare sig ekonomiskt stabiliserande eller fredsbevarande projekt. I stället skapar det misstro och oro.

Det är inte hållbart.

/ Emma Sjöström, redaktör

Filed in: ALLMÄNT, KRÖNIKA

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.