0

Harvardforskare: ESG och finansiell prestanda drivs av innovationer

En statistisk analys av mer än 3,000 bolag visar att om företag genomför omfattande innovationer kring materiella ESG-frågor, så kan de samtidigt förbättra både sin ESG-prestanda och sin finansiella prestanda. Det skriver Harvardforskarna Robert Eccles och George Serafeim.

I artikeln “The performance frontier: Innovating for a sustainable strategy” i majnumret av Harvard Business Review menar Eccles och Serafeim att omfattande innovationer gällande produkter, processer eller affärsmodeller kan göra att kurvan för både finansiell och ESG-prestanda får en ordentlig skjuts uppåt (se figur nedan). Men det duger alltså inte med mindre innovationer, som effektiviseringar av olika slag, utan det måste vara något som förändrar saker i grunden (forskarna lyfter fram förnyelsearbetet i Natura, Dow Chemicals och CLP Group som goda exempel).

Sådana innovationer innebär hög risk, omfattande investeringar och långa återbetalningsperioder (ofta minst fem år).

Forskarna påpekar att investerares kortsiktighet därför kan utgöra ett allvarligt hinder för innovationsprocessen.

Den investerare som värdesätter ESG och en långsiktigt hög finansiell prestanda gör med andra ord gott i att ge portföljbolagen finansiellt svängrum att innovera för hållbarhet.

Källa: Harvard Business Review, May 2013

Filed in: ALLMÄNT, FORSKNING

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.