0

Almedalen: Tips på seminarier om det hållbara kapitalet

Snart börjar årets upplaga av debatt- och seminarierally i gotländska Almedalen. Programmet innehåller över 2000 evenemang. Hållbart Kapital har lusläst kalendariet och hittat ett flertal seminarier på tema hållbarhet, investeringar och kapitalmarknad. Här är våra tips:

 

Ansvarsfulla investeringar – finansbranschen i ett vägskäl

Aktieägare vill ha allt snabbare avkastning på sitt kapital. Börsbolagen avstår därför nödvändiga investeringar, då det ger röda siffror på kort sikt. Vi har klimatkris, vattenbrist och ett klot vars resurser överkonsumeras, och företagens miljöförstöring kostar samhället 2000 miljarder dollar per år. Vad kan och bör finansbranschen göra för att säkra framtida värden för sina kunder? Och vad kan politikerna göra för att sätta spelregler för en ekonomi som håller över tid? Svenska kyrkan bjuder in till en lunchdiskussion om branschens uppdrag – behöver det omformuleras och i så fall hur?

Medverkande: Erik Thedéen, statssekreterare hos Peter Norman, Finansdepartementet. Sasja Beslik, chef Ansvarfulla Investeringar & Ägarstyrning, Nordea. Carl Rosén, vd, Aktiespararna. Gunnela Hahn, ägaransvarig, Svenska kyrkan. Moderator Nina Ekelund, strategisk rådgivare, 2050 AB.

När: Onsdag 3 juli kl 12.00-13.00
Var: S:ta Maria domkyrka
Arrangör: Svenska Kyrkan
Mer information

 

Finansmarknad, politik och en hållbar utveckling

Vilket är finansmarknadens respektive politikens ansvar och vilka möjligheter har de att arbeta för en hållbar utveckling i allmänhet och minskad klimatpåverkan i synnerhet? Vad händer med våra pensionspengar om vi tar klimathotet på allvar och låter fossila bränslen ligga kvar i marken?

Medverkande: Carl Schlyter, Europaparlamentariker, Miljöpartiet. Emma Ihre, Ansvarig Hållbart Företagande, Finansdepartementet. Henrik Malmsten, Swesif. Stina Billinger, SPP.

När: Tisdag 2 juli kl 11.30-13.00
Var: Strandvägen 2
Arrangör: Europaparlamentets informationskontor i samarbete med Carl Schlyter (MP, Gröna gruppen i Europaparlamentet) och SWESIF
Mer information

 

Är omställning i finansvärlden möjlig?

Sedan finanskrisens briserande 2008 så har den finansiella sektorn varit i strålkastarljuset för världens utveckling. Finanskris blev eurokris som blev skuldkris och konsekvenserna har varit ödesdigra. Många skyller utvecklingen på finansvärlden som idag har nästan lika dåligt rykte som efter andra världskriget. Samtidigt som de ekonomiska kriserna aldrig verkar ta slut så har världen gigantiska hållbarhetsutmaningar. Är det möjligt att förnya finanssektorn och få bort de för samhället destruktiva dragen? Hur kan finansaktörer istället bidra till lösningar på miljö- och samhällsproblem? Och vad krävs för att de goda exempel som finns inte blir undantag utan norm hos de stora finansinstitutionerna?

När: Tisdag 2 juli kl 14.30-16.00
Var: Drottens ruin, Syskongatan
Arrangör: Ekobanken, Camino
Mer information

 

Hur ansvarsfullt äger staten bolag?

Staten äger flera av de största företagen. Vi har rätt och kräva att staten är en ansvarsfull ägare av sina bolag. Men hur är det egentligen? Tar staten sitt ägaransvar? Hur gör den det? Vad kan staten göra bättre?

Medverkande: Britta Lejon, förbundsordförande ST, Mats Odell, Ordförande Näringsutskottet i Riksdagen, Carina Lundberg-Markow, Ansvarig för ägarstyrning Folksam.

När: Måndag 1 juli kl 11.00-11.45
Var: TCO-parken, Strandgatan 1
Arrangör: Fackförbundet ST
Mer information

 

AP-fonderna och investeringarna – hur kan vi garantera hållbara och schyssta pensioner?

Idag investerar AP-fonderna svenska pensionspengar i en rad företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstöring. Ett exempel handlar om gruvbolag i Colombia. I år väntas ett förslag om AP-fondernas framtid. Hur kan vi garantera hållbara och schyssta pensioner?

Medverkande: Patricia Tobón Yagari, jurist från Colombia. Sven-Erik Bucht, Finansutskottet, (S). Solveig Zander, Pensionsgruppen, (C). Bodil Ceballos, Utrikesutskottet, (MP). Malin Stråle, Latinamerikagrupperna. Sofia Hedström, Jordens Vänner. Sofia Walan, moderator, Kristna Fredsrörelsen.

När: Onsdag 3 juli kl 14.00-16.00
Var: Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3 (tidigare Högskolan)
Arrangör: Jordens vänner, Latinamerikagrupperna, Kristna Fredsrörelsen och Colombiagruppen
Mer information

 

Låt pensionspengarna bygga landet!

Behovet av investeringar är gigantiskt i Sverige. Det går inte att bara höja skatterna: låt istället pengarna i pensionsfonderna finansiera omställningen till hållbara energilösningar, bostäder och transporter.

Medverkande: Stina Billinger, hållbarhetschef, SPP. Emma Ihre, ansv hållbart företagande, Finansdepartementet. Eva Axelsson, hållbarhetschef, KPA. Svante Axelsson, moderator generalsekreterare, Naturskyddsföreningen.

När: Torsdag 4 juli kl 7.30-9.00
Var: Packhuskällaren, Strandgatan 16
Arrangör: Naturskyddsföreningen
Mer information

 

Om ansvarsfullhet i alla investeringar

Alla investeringsbeslut i framtiden måste vara ansvarsfulla. Pressen på företagen att leva upp till kunderna förväntningar kommer bli tuffare. Vem bär ansvaret?

Medverkande: Sasja Beslik, Chef för ansvarsfulla investeringar, Nordea.

När: Tisdag 2 juli kl 8.30-10.00
Var: Café Amalia, Hästgatan 3
Arrangör: Nordea
Mer information

 

Aktiv ägarstyrning – önskvärd, möjlig?!

Seminariet behandlar frågor kring ägaridé, ägardialog och flerdimensionella ägardirektiv samt behovet av en ny diskussion och avkastningsbegreppet. Hur lyckas vi skapa en ny helhet kring ett mer hållbart och holistiskt avkastningsbegrepp, som kanske tangerar begreppet affärsmässig samhällsnytta? Vi diskuterar hur bolag ägda av såväl privat som offentlig sektor kan skapa en ”multiple value scorecard” som innehåller såväl den finansiella dimensionen som andra avkastningsdimensioner. Kan en mer strategisk ägarstyrning med helhetssyn betyda något för möjligheten att skapa bättre tillväxt, utveckling och jobb samt göra så att vi bättre kan absorbera innovationer och “Emerging Technologies” i Sverige?

Medverkande: Monica Ericsson, VD, KFS. Eric Thedéen, Statssekreterare, Regeringskansliet. Stefan Sallerfors, Rådgivare inom ägarstyrning & affärsmodeller tidigare VD för Helsingborgs lasarett. Carina Lundberg Markow, Chef Ägarstyrning, Folksam. Jan Sturesson, Moderator, PwC.

När: Måndag 1 juli kl 15.00-16.15
Var: Hästgatan 9
Arrangör: PwC
Mer information

 

Rapportering, certifiering för hållbarhet – glöd eller död?

Ett samtal kring frågor om vad som driver värdeskapande hållbar utveckling/CSR. Lagförslag kring rapportering från EU, integrerad rapportering är heta ämnen. Det surrar dock frågor i luften kring vem som ska skriva och vem som läser/tolkar dessa rapporter. Till vilken nytta?

Medverkande: Emma Ihre, Finansdepartementet. Lena Hök, Skandia. Carl Hall, Alder. John Howchin, Etikrådet. Marianne Bogle, CSR Sweden.

När: Torsdag 4 juli kl 9.00-9.45
Var: Skandiahuset, Tage Cervins gata 3
Arrangör: CSR Sweden
Mer information

Hela Almedalesprogrammet finns här.

 

 

Filed in: ALLMÄNT Tags: 

Related Posts

Bookmark and Promote!

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.