1

Peter Norman: AP-fonderna bör öka klimattrycket på bolagen

Foto: Regeringskansliet

Investerare har stora möjligheter att bidra till en bättre miljö och ett förbättrat  klimatarbete genom att formulera tydliga krav på de bolag de investerar i. AP-fonderna bör gå i bräschen för en sådan utveckling, skriver finansmarknadsminister Peter Norman på SvD  Brännpunkt (16/6).

Han syftar särskilt på investerarnas möjligheter att kräva redovisning och öppenhet från portföljbolagen, eftersom tydlig och relevant information i sin tur gör att de finansiella marknaderna kan fungera väl, någon som är nödvändigt för att lösa klimatkrisen. Redovisning av miljöpåverkan och åtgärder möjliggör också en seriös debatt där olika intressenter – inklusive miljöorganisationer – kan göra en tydlig granskning, menar Norman.

Debattartikeln föregick ett tal vid ett seminarium för styrelser i bolag med statligt ägande, då Norman återigen poängterade investerares – och inte minst AP-fondernas – viktiga roll i att bekämpa klimatkrisen:

“Jag är övertygad om att fungerande finansiella marknader är betydande för att minska klimatpåverkan. De finansiella marknaderna fungerar när företagen är transparenta, så att investerare får rätt information. Alla investerare har möjlighet att skärpa arbetet mot klimathotet genom att formulera krav på bolag de investerar i, och företagen möter kraven genom att redovisa sina utsläpp.

Bolag med statligt ägande har en hög transparens i sin utsläppsredovisning. Om transparensen framöver blir ännu högre, om privat ägda bolag följer med i utvecklingen och de statliga AP-fonderna ställer ännu tydligare miljökrav så är det gemensamt till gagn för effektiviteten på de finansiella marknaderna och kampen mot den globala uppvärmningen.”

Det var förstås knappast en slump att Al Gore och David Blood från Generation Investment Management gjorde ett gästspel vid seminariet – företagets ledstjärna är just långsiktigt hållbara investeringar med särskilt fokus på klimatet, något som hittills varit tämligen lönsamt.

Filed in: ALLMÄNT Tags: , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

One Response to "Peter Norman: AP-fonderna bör öka klimattrycket på bolagen"

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.