0

Centern: AP-fonderna bör sälja sina innehav i olja, kol och gas

I sitt kommande miljöprogram kräver Centern att AP-fonderna ska “klimatsäkras” genom att sälja alla sina aktieinnehav olje-, kol- och gasföretag.

– Det är vårt pensionskapital det handlar om, AP-fonderna måste ta den här frågan på allvar, säger miljöminister Lena Ek (C) till SVT.

Argumentet är inte främst miljöbaserat, utan det är primärt av ekonomiska skäl som partiet vill att pensionsmedlen håller sig på behörigt avstånd från fossila bränslen. Lena Ek menar att risken är för stor att investeringar i den här typen av företag tappar i värde.

Carbon Tracker Initiative har uppskattat att världens börsnoterade bolag tillsammans har innehav som motsvarar en fjärdedel av världsreserven av kol, olja och gas. 60-80 procent av det innehavet kommer inte att kunna användas om vi ska undvika att den globala uppvärmningen överskrider två grader jämfört med förindustriell tid (det så kallade tvågradersmålet som är satt av EU). Samtidigt satsar världens energibolag stora summor på att kunna utvinna ännu större volymer av fossila bränslen.

Lena Eks uttalande är inte det första som regeringen gjort kring AP-fonderna och klimatet. I juni gick finansminister Peter Norman ut och sa att AP-fonderna bör öka klimattrycket på de bolag de investerar i. I Almedalen uttryckte flera politiker att AP-fondernas avkastningskrav bör underordnas kravet på att investeringarna ska ta hänsyn till miljön.

 

 

Filed in: ALLMÄNT Tags: , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.