0

Raketstart för Hållbarhetsprofilen på Pensionsmyndighetens fondtorg

För att underlätta för sparare att jämföra fonder ur ett hållbarhetsperspektiv så utvecklade investerarnätverket Swesif verktyget Hållbarhetsprofilen för två år sedan.

Det är en standardiserad struktur för att på ett enkelt och kortfattat sätt beskriva fondens arbete med etik- och hållbarhetsfrågor, och är tänkt att fungera som ett komplement till fondfaktabladet. Det framgår bland annat om fonden väljer in, väljer bort och/eller påverkar bolag, och vad det innebär mer konkret.  Dessutom redovisas vilka resurser, rutiner och kontroller som finns på plats hos fonden för att säkerställa att kriterierna följs.

I somras blev Hållbarhetsprofilen även tillgänglig via Pensionsmyndighetens fondtorg.

– Det är naturligtvis branschens ansvar att produkterna är begripliga. Men genom att Pensionsmyndighetens fondtorg vänder sig till mer än sex miljoner svenskar ökar chanserna dramatiskt att informationen faktiskt når fram till alla intresserade sparare, sa Henrik Malmsten, ordförande i Swesif, i samband med lanseringen där.

Nu, fyra månader senare, har den fyllts i av 105 av de 117 fonder på Pensionsmyndighetens fondtorg som har någon typ av miljömässig eller etisk profil.

– Det är verkligen roligt att så många fonder tar hållbarhetsfrågorna på allvar. Vi hade inte kunnat önska ett mer positiv gensvar, säger Henrik Malmsten.

Nästa intressanta aspekt att ta reda på blir förstås i vilken utsträckning spararna är medvetna om Hållbarhetsprofilen och i vilken mån den används?

Filed in: ALLMÄNT Tags: , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.