0

Laglig cannabis lockar investerare

Bild: Christopher Thomas, Wikimedia Commons

 I samhällsdebatten finns det ett antal ämnen som alltid är aktuella, och droger har en given plats i den kategorin. Kärnan i debatten handlar ofta om hur starka regleringarna kring droger bör vara och därmed hur stort ansvar som ska läggas på individen. En konsekvens av förändringar i regelverket leder dock till fler etiska frågor än denna, eftersom det inte bara är de som konsumerar droger som behöver göra ett etiskt ställningstagande i frågan. En legalisering av en narkotikaklassad substans kan leda till att investerare hamnar i en etisk gråzon, där de blir tvungna att ta ett svårt beslut. I denna artikel observerar Hållbart Kapital hur finansmarknaden reagerar i en pågående övergång till en mer liberaliserad cannabisindustri.

I USA, där cannabis har legaliserats i två stater och avkriminaliserats i 14 stater, har en gigantisk marknad öppnats upp för investerare och laglig cannabis har blivit en miljardindustri. Att investera i cannabis innebär förstås att ett etiskt ställningstagande måste göras, eftersom man, som investerare, sponsrar en industri som producerar en skadlig produkt. Denna industri omfattar givetvis inte bara ren odling av cannabis för rekreationsbruk bland personer över 21 år i Washington och Colorado (som är de stater som helt har legaliserat cannabis), utan även medicinsk marijuana, samt alla produkter och tjänster som kringgärdar marijuanan innan den når kunden. Investeringar i cannabisindustrin kan således göras utan att direkt komma i kontakt med själva produkten.

Det finns i dagsläget en handfull börsnoterade företag i USA som är direkt involverade i produktionen av framförallt medicinsk marijuana. I periferin finns även företag som exempelvis producerar jordbruksmaskiner och gödsel som används i cannabisindustrin. Till den senare kategorin hör exempelvis det svenska lampföretag som tidigare i år blev omskrivet för sin produktion av lysrör som används för cannabisodling.

Intresset för cannabis har under de senaste åren ökat även bland institutionella investerare och i och med detta har investmentbolag bildats som har som affärsidé att enbart investera i cannabis. En av pionjärerna bland dessa är Seattle-baserade Privateer Holdings, som startades av tre entreprenörer som valde att lämna sina jobb i traditionella investmentbolag för att helhjärtat ägna sig åt cannabisrelaterade investeringar.

Hållbart Kapital tog kontakt med Brendan Kennedy, VD och en av grundarna av Privateer Holdings, för att ställa några frågor om etik och vinstmöjligheter på cannabismarknaden. Han är en etablerad affärsman, med en MBA från Yale och lång erfarenhet från riskkapitalbranschen och som entreprenör. Kennedy är noga med att förmedla bilden av Privateer Holdings som ett seriöst investmentbolag som värnar om sitt förvaltaransvar, gör noggrann finansiell screening av sina portföljbolag och som inte investerar i ”omogna” företag som lever på gamla stereotyper som t.ex. marijuanablad eller marijuanaromantiserande hippiekaraktärer. Detta är förståeligt, eftersom flera cannabisbolag har visat sig vara rena bluffmakare.

Privateer Holdings vill lyfta cannabisfrågan till en högre nivå och enbart investera i bolag som kan göra cannabisindustrin mer professionell.

- Vi anser att cannabis är mainstream och att det är möjligt att ha en mogen, vuxen konversation om ämnet. Vi anser också att företagen i cannabisbranschen har ett ansvar att agera professionellt, precis som företag i andra branscher. Det är vårt mål att få denna industri ut ur skuggan och in i ljuset, säger Kennedy

Etiken i affärsidén var något som alla tre grundare noga tänkte igenom innan de valde att starta bolaget. Kennedy berättar att de var oroliga för att de riskerade sitt anseende i banksektorn, i och med att de skulle bli kända som de tre MBA som investerade i cannabisbranschen. Men ett stort stöd från omgivningen avgjorde valet.

- Innan vi grundade Privateer Holdings, talade vi med våra familjer, vänner och kollegor och responsen var positiv. Alla kände någon som hade använt cannabis i legitimt medicinskt syfte, säger han.

Även investerare har varit positiva till Privateers affärsmodell.

- Responsen från investerarna har varit mycket positiv, och vi stängde vår första finansieringsrunda på 7 miljoner dollar. Våra investerare är intresserade av en finansiell avkastning, men de är också intresserade av att minska de skador som orsakas av förbudet, säger Kennedy.

De skador han talar om är myndigheternas kamp mot droger. Han berättar att detta ”war on drugs” främst drabbar etniska minoriteter, leder till drogkarteller i Mexiko och kostar amerikanska skattebetalare många miljarder dollar varje år. Men det var trots allt de finansiella anledningarna som gjorde att tanken på att ge sig in i cannabisindustrin väcktes hos de tre grundarna och Kennedy spår en ljus framtid för branschen.

- Det här är den största möjligheten jag sett under min livstid. Det känns som att jag är i 1987 och berättar för folk att internet kommer att existera. Cannabis i USA är en industri värd 50 miljarder dollar – den är större än majs- och sojabönindustrin tillsammans.

Trots att flera stater har börjat lätta på regleringarna är det framförallt lagstiftningen som påverkar hur branschen kommer att utvecklas. Därför hoppas Kennedy att den allmänna opinionen kan påskynda utvecklingen.

- Tjugo stater och District of Columbia tillåter för närvarande laglig användning av cannabis för medicinska ändamål och två stater – Washington och Colorado – tillåter användning av cannabis för vuxna. Mer än 50 procent av alla amerikaner tycker att cannabis borde vara lagligt för vuxna, men reglerad på samma sätt som alkohol och tobak, och mer än 80 procent av amerikanerna tycker att cannabis ska vara lagligt för medicinska ändamål. När politikerna hinner ikapp den allmänna opinionen, tror vi att affärsmöjligheterna bara kommer att öka.

Svenska investerare är skeptiska till cannabis

I Sverige är cannabis olagligt och frågan är därmed inte lika aktuell på den svenska investeringsmarknaden. Däremot kan svenska investerare ställas inför cannabisrelaterade etiska dilemman på utländska marknader. I synnerhet om de liberaliserande strömningarna i USA är en del av ett globalt fenomen.

Carina Lundberg Markow, chef för Ansvarsfullt ägande på Folksam, tror inte att cannabisindustrin är något som lockar svenska pensionssparare. Det är dessutom inte en industri som Folksam skulle investera i.

- När det gäller saker som är olagliga i Sverige undviker vi de marknaderna. Så länge vi har den lagstiftning som vi har i Sverige är detta en industri som vi tar avstånd ifrån, säger hon.

Den lagliga cannabisindustrin växer och det kan bli läge för svenska företag och investerare att ta ställning i frågan. Än så länge är det dock få svenska bolag som har gett sig in i cannabisrelaterade branscher.

Filed in: ALLMÄNT, INTERVJU Tags: , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.