0

Brasilien inför sträng anti-korruptionslag för företag

Tajmingen får anses vara rätt god: Brasilien förbereder sig som bäst för fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016, evenemang som kantats av korruptionsskandaler där Siemens och Alstom anklagats för att ha betalt brasilianska myndighetspersoner under bordet. Den nya anti-korruptionslagen som trädde i kraft i slutet av januari innebär att företag och deras anställda numera kan straffas för korruptionshändelser. Lagen sänder en tydlig signal till investerare och andra att affärer på brasiliansk mark nu ska vara “fair play”. Lagen gäller alla bolag verksamma i landet, vare sig de är inhemska eller ej.

Brasilien ligger förvisso långt ner på Transparency International:s lista över hur fritt från korruption ett land uppfattas vara (77 av 177). Med den nya anti-korruptionslag som just antagits är förhoppningen att landet ska ta ett rejält kliv uppåt och stävja korruption mer effektivt än tidigare.

Böter på 20 % av bolagets årliga bruttovinst hotar företag som gynnas av korruptionshändelser utförda av en anställd. Bolag som dömts för korruption i relation till officiella myndigheter förs upp på en allmänt tillgänglig nationell lista. I särskilt allvarliga situationer kan en domstol upplösa bolaget.

Filed in: ALLMÄNT Tags: ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.