0

Fem svenska bolag i årets Global 100

Det råder ingen brist på listor som rankar företags hållbarhetsarbete och det är ofta med viss skepsis som vi på Hållbart Kapital läser dem – bland annat för att de ibland snarare är en ranking över vem som hade mest gott om tid att svara på en enkät än vem som verkligen bedriver det bästa hållbarhetsarbetet. Dessutom är det ju så att det inte sällan är i samma bolag som man samtidigt hittar både det bästa och det sämsta hur hållbarhetssynvinkel – ambitiösa program för att ta fram mindre miljötärande material kan pågå samtidigt som säkerheten för de som producerar varorna i leverantörsfabriken åsidosätts. Vad säger oss rankingplatsen egentligen då om bolagets arbete?

Men branschkännare menar att om det är någon lista över företags hållbarhetsprestanda som förtjänar större trovärdighet än andra så är det Global 100. Bakom listan står det kanadensiska analysföretaget CorporateKnights Capital.

Global 100 för 2013 har just publicerats, och i år finner vi fem svenska bolag där: Scania (38), Atlas Copco (46), Ericsson (55), H&M (64) och Husqvarna (83). Listan toppas av den australiensiska banken Westpac Bank.

För investerare kan det vara värt att hålla ett öga på bolagen i detta index. Global 100 slog sitt jämförelseindex MSCI All Country World Index med  3,21% i perioden från startdatum 1 februari 2005, till och med den 31 december 2013. I samma tidsperiod slog Global 100 också de två andra stora hållbarhetsindexen: Dow Jones Sustainability Index med 28,46 % och FTSE4Good med 37,94 %.

Corporate Knights menar att överavkastningen till stor del beror på att de stora hållbarhetsfrågorna får allt större finansiell relevans, och listar vattenbrist, ökande energipriser och tilltagande konkurrens om humankapital som några exempel, frågor som alla täcks i Global 100:s analysmetod.

Liksom med i princip alla sådana här listor är det enbart storbolagen som kan komma ifråga, eftersom man utgår från largecap-index som universum. Man kan förstås fundera på om världens mest hållbara bolag verkligen är de stora drakarna, eller om det möjligen kan vara de som uppfinner nya affärsmodeller och som kostar på sig att inte kompromissa med sina värderingar för att behaga resultathungriga ägare och ledningar. Global 100:s tagline är “Most sustainable companies in the world”. Visst, Statoil, Adidas, Samsung och andra listmedlemmar gör säkert ett fantastiskt jobb givet sina förutsättningar. Men var är listan över de företag som är hållbara på riktigt?

Filed in: ALLMÄNT Tags: , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.