1

ExxonMobil blir först att rapportera om “stranded assets”

En aktieägarmotion riktad till ExxonMobil angående rapportering om “stranded assets” har just dragits tillbaka, eftersom företaget gått de motionerande aktieägarna till mötes innan bolagsstämman.

Stranded assets syftar på det kapital som blir inlåst, om de fossilbränslefyndigheter som nu räknas som tillgångar istället måste lämnas i marken, för att tillmötesgå målet om att den globala temperaturhöjningen inte ska vara mer än två grader. Enligt organisationen CarbonTracker kommer 80 procent av kända olje- och gasfyndigheter inte att kunna användas om tvågradersmålet ska kunna nås, och organisationen talar därför om en fossilbubbla.

Motionen till ExxonMobile lämnades av organisationen As You Sow, som menar att de gått med på att ta tillbaka motionenin exchange for ExxonMobil providing information to shareholders on the risks that stranded assets pose to the Company’s business model, how the company is planning for a carbon constrained world, how climate risks affect capital expenditure plans, and other related issues”.

ExxonMobil blir därmed först ut bland olje- och gasföretagen att lämna sådan information. Därmed inte sagt att det förändrar något i sak, gällande bolagets klimatpåverkan. Samtidigt blir det troligen lättare att kräva samma sorts rapportering från andra oljebolag framgent, när nu en av oljegiganterna valt att slå in på det spåret.

As You Sow har samarbetat med Arjuna Caipital gällande påverkansarbetet inom oljebranschen. En talesperson för Arjuna uttryckte:

“Investors are the canary in the coal mine and will move their money to avoid material risk. Forward thinking companies need to re-assess how they allocate shareholder capital and act strategically to shift their business models. If Big Oil can’t redirect capital to low carbon energy alternatives, investors will.”

 

Filed in: ALLMÄNT Tags: , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

One Response to "ExxonMobil blir först att rapportera om “stranded assets”"

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.