1

Sasja Beslik: Vi jobbar inte med hållbarhet

Spelreglerna på finansmarknaden tillåter inte hållbarhet. Det menar Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea. Kanske kan spelreglerna tillåta det i framtiden, ”åtminstone så att det touchar på hållbarhet lite grand”. Det finansbranschen sysslar med handlar snarare om ansvar, menar han.

I en paneldebatt på konferensen DI Hållbarhet den 9 april uttryckte Beslik att investerare hela tiden gör kompromisser mellan kort och lång sikt, och då är det inte möjligt att vara hållbar i ordets rätta bemärkelse.

Beslik menar att de flesta svenska företag inte får utdelning på sitt hållbarhetsarbete, och att “det finns en bugg i systemet”. Enligt Sasja Beslik är tidshorisonten det största problemet idag: Förvaltare utvärderas på ett år års sikt, vilket är för kort tid. Han menar även att ett längre tidsperspektiv på investeringshorisonten skulle tillåta en bättre prissättning.

Beslik är inte ensam om sin ståndpunkt. I spåren av finanskrisen har ropen skallat efter mer långsiktiga och hållbara finansmarknader  – se till exempel Aspen Institutes uttalande från 2009 som bl.a. Warren Buffet ställt sig bakom, eller Al Gore och David Bloods ”Manifest för hållbar kapitalism” från 2011. Ändå har inte mycket hänt på den här fronten – förutom striktare regleringar av olika slag för att undvika nya finanskriser är det på många sätt business as usual i finanssektorn. Sasja Beslik lär få anledning att upprepa sitt budskap.

Filed in: ALLMÄNT

Recent Posts

Bookmark and Promote!

One Response to "Sasja Beslik: Vi jobbar inte med hållbarhet"

© 2020 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.