0

Förarlösa plan blir viktig ESG-fråga

Marknaden för förarlösa plan – så kallade drönare – växer, och med den en oro över de människorättsrisker som kan förknippas med tekniken. Därmed har också frågan kommit upp på investerares bord.

Särskilt angelägna är frågorna om “autonoma” dödliga drönare, användningen av drönare för riktade dödliga attacker utanför erkända krigszoner, och integritets- och sekretessfrågor i förhållande till drönarnas kapacitet för datainsamling.

I en ny rapport från Sustainalytics framgår att 87 länder idag använder någon form av militära förarlösa plan, däribland Sverige. Det finns närmare 500 tillverkare, spridda över 60 länder. Marknaden domineras av USA, som både tillverkar och innehar flest plan. Till de största tillverkarna hör General Atomics, Northrop Grumman, Lockheed Martin, AAI Corporation, SAIC, Textron, och Boeing. På den svenska marknaden utvecklar Saab attackdrönaren Neuron.

Det finns uppenbara etiska aspekter av drönare, och tekniken är kontroversiell. Sustainalytics framhåller att en rad rättsfall lämnats in i USA, Storbritannien och Pakistan, där kärande hävdat att attacker utanför militära zoner utförda av förarlösa plan utgör brott mot de mänskliga rättigheterna till liv, rätt till frihet från att utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling, rätt till privatliv och familjeliv och mötes- och föreningsfriheten.

Att drönare kan samla in data om privatpersoner är också ett hett debattämne. Exempelvis är det idag möjligt för paparazzi, stalkers och tjuvar att använda drönare för att spåra enskilda personer och övervaka privata hem. Att använda drönare för att samla data i “anti-terrorismens” tjänst är en ännu hetare potatis.

Många NGO:s, akademiker och internationella organisationer har engagerat sig för att ny lagstiftning kring drönare ska tas fram, i syfte att begränsa användningen. En rad kampanjer har också drivits för att protestera mot användningen av drönare. Exempelvis har över 50 organisationer i 24 länder har skapat koalitionen The Campaign Against Killer Robots, som vill se ett  förbud mot utveckling av autonoma vapen.

Samtidigt kan drönare användas för helt andra ändamål än krigföring och andra kontroversiella syften – exempelvis för att transportera varor (e-handelsföretaget Amazon hör till dem som utvecklar sådan teknik), för att leda brandsläckning, jaga klottrare eller för flygfotografering.

Investerare har med andra ord all anledning att göra en riskbedömning av drönarbranschen som helhet och av de enskilda bolagen som är involverade i att ta fram och använda drönartekniken, särskilt i förhållande till människorättsfrågor.

Filed in: ALLMÄNT Tags: 

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.