0

Swesifs nya ordförande: Vi är inte ute efter att frälsa någon

Johan Florén

Efter att ha letts av Henrik Malmsten under flertalet år har Swesif – Sveriges Forum för Hållbara Investeringar – nu i dagarna utsett en ny ordförande: Johan Florén. Till vardags är han ansvarig för kommunikation och ägarstyrning vid Sjunde AP-fonden.

Vi på Hållbart Kapital är förstås nyfikna på hur Johan Florén ser på organisationen och dess framtid, och ringer upp honom för att få svar:

Vad vill du uppnå med organisationen under ditt ordförandeskap?

En av mina tankar är att det finns en slumrande potential i den svenska finansbranschen inom det här området. Om man kan hitta den och aktivera den kan man frigöra en massa kraft och engagemang. Det finns flera förvaltare som hittills inte varit på spelplanen när det gäller de här frågorna men som börjar visa intresse nu. Jag tror att hållbara investeringar är en idé vars tid är kommen. Men Swesifs verksamhet har ännu inte hunnit förändras lika mycket. Det finns tecken på att det finns större potential för vår organisation. Det som krävs är att medlemmarna börja se organisationen som ett verktyg de kan använda sig av för påverka sin omvärld.

En utmaning i det sammanhanget är att få våra medlemmar att kliva ur beställarrollen, det vill säga att bara tänka ”någon borde göra det här” och istället se sig som en aktiv del av Swesif. Organisationen ska snarare vara en katalysator för medlemmarnas idéer och aktiviteter.

 Vilken är Swesifs viktigaste fråga just nu?

Om vi kunde få in Hållbarhetsprofilen även på de privata fondtorgen, då skulle vi ha flyttat hela den svenska branschen ett stort steg framåt. Hållbarhetsprofilen är en enhetlig informationsstandard för fondernas hållbarhetskriterier, som är anpassad för vanliga sparare. Att vi fick igenom den i Pensionsmyndigheten var ett stort steg, och att få in den på privatsidan vore ett stort steg till.

 Vem är Swesif till för enligt din mening?

För branschen, det vill säga de som jobbar med hållbarhetsfrågor inom finansbranschen. De som vi i förlängningen försöker förbättra för är spararna.

Men det handlar inte om att ”frälsa” de som inte redan arbetar med frågorna, vi är ingen aktivistorganisation. Swesif är som namnet signalerar ett forum, där finansaktörer kan mötas, få inspiration och genomföra saker tillsammans med andra.

Filed in: ALLMÄNT, INTERVJU Tags: 

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.