0

Pensionsbolagen sågas i rapport om hållbarhetsarbete

När Söderberg & Partners granskat 12 svenska pensionsbolag får bara tre godkänt: Folksam Liv, SPP och Swedbank. Pensionsbolagen har betygsatts med fokus på hur drivande de är i hållbarhetsfrågor och hur väl integrerat hållbarhetsarbetet är. Hälften av bolagen i undersökningen blir underkända.

Rapporten lyfter fram Alecta och Swedbank som goda exempel på hur hållbarhetsarbetet integreras: Hos Alecta är det tex aktieförvaltarna som ansvarar för dialogerna med företagen angående hållbarhetsfrågor, och hållbarhetsaspekter integreras kvalitativt i investeringsanalyserna. Hos Swedbanks likställs hållbarhetsrisker med finansiella risker i den aktiva förvaltningen.

När det gäller påverkansarbete beröms Folksam för att de går på samtliga bolagsstämmor för de svenska företag de äger. Rapportförfattarna menar också att Folksam använder media på ett bra sätt för att ytterligare öka pressen på företag som de vill förändra. SPP å sin sida får pluspoäng för att de har  tydliga mål, kontinuerlig uppföljning och strukturerade utvärderingar för sitt påverkansarbete. Alecta och AMF bedöms ha goda möjligheter att påverka i kraft av de är stora ägare med koncentrerade innehav.

AMF, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB Gamla och SEB Nya får slutbetyget rött, i rapportens trafikljusmodell. Alecta, KPA och Skandia får gult ljus.

- Det här är stora företag med mycket pengar under förvaltning, de skulle kunna göra stor skillnad på många områden om de ansträngde sig, säger Kajsa Brundin, livbolagsanalytiker på Söderberg & Partners.

Filed in: ALLMÄNT Tags: 

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.