0

Kina storsatsar på gröna obligationer

De globala marknaden för gröna obligationer växer så det knakar; under 2015 emitterades gröna obligationer för 41,8 miljarder USD, den högsta siffran någonsin, rapporterar Climate Bonds Initiative. Det inlånade kapitalet har främst satsats på projekt inom förnybar energi (45,8%) följt av energieffektivitet (19,6%).

Det starkaste fästet för gröna obligationer finns i Europa, följt av USA. Samtidigt är Kina är en av de länder som sett starkast tillväxt under året som gått. Landet kommer sannolikt att ta en betydligt större plats på marknaden framöver, eftersom den Kinesiska regeringen som första land världen nu tagit fram officiella regler för utgivning av gröna obligationer, i ett led att satsa stort på detta tillgångsslag. Reglerna, som lanserades i december 2015, anger riktlinjer för rapportering och hur medlen kan användas, allt för att säkerställa en robust marknad.

Den kinesiska regeringen listar också sex teman för gröna investeringar: energibesparingar, förebygga och begränsa föroreningar, resursbevarande och återvinning, rena transporter, ren energi och ekologiskt skydd och anpassning till klimatförändringarna . En viktig skillnad mellan Kinas regler och internationella standarder är att “clean coal” faller inom ramen för Kinas riktlinjer medan Climate Bonds Initiative inte accepterar projekt som är relaterade till fossila bränslen.

Enligt Kinas “gröna finansutskott” behöver landet minst 2000 biljoner (“trillion”) RMB (ca 2500 biljoner SEK) i kapital per år för att finansiera klimatlösningar och ta itu med miljöproblem som luftföroreningar. Omkring 85 procent av dessa investeringar måste komma från privata sektorn. Gröna obligationer skulle kunna spela en viktig roll här.

Det faktum att Kina förenklat för utländska investerare att delta på obligationsmarknaden kan också göra det intressant för fler utländska spelare med miljömandat i sin förvaltning att utforska den kinesiska marknaden.

Marknaden för gröna obligationer 2015. Källa: Climate Bond Initiative

Filed in: ALLMÄNT Tags: ,

Recent Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.