0

Socialt tvetydiga portföljbolag kan medföra överavkastning

Det saknas knappast forskningsstudier som försöker finna svaret på huruvida det finns ett samband mellan företags CSR-prestanda och deras marknadsvärde. I allmänhet är det de bolag som är “bäst” på CSR som vi intresserar oss för, och undrar om deras CSR-arbete lönar sig (vilket det verkar göra tämligen ofta om man ska tro den samlade forskningen.)

Tre forskare från National University of Singapore (NUS) tar dock ett annat grepp om saken: De undersöker socialt tvetydiga företag, dvs de som på samma gång presterar bra gällande vissa CSR-aspekter men som gör dåligt ifrån sig gällande andra CSR-aspekter. Forskarna kallar dem “grå” företag. Urvalet har gjorts med hjälp av KLD:s databas, som listar både socialt ansvarstagande (“social strength) och bristande ansvar (“social concern”) för varje enskilt  bolag.

Forskarna har tittat på data från 1992 till 2011, och finner att en “grå” portfölj har en årlig extraavkastning på upp till 3,6 procent relativt en “neutral” portfölj (dvs en som innehåller företag som varken är extra bra eller extra dåliga på CSR). Däremot ger inte den gråa portföljen högre avkastning än en som bara innehåller företag som är mestadels duktiga på CSR.

Det verkar med andra ord som att marknaden tycker att företags styrkor kan kompensera för deras svagheter gällande CSR, och att det är bättre att vara bra på åtminstone några områden och sämre på andra än att vara “middle of the road”.

Artikeln The mispricing of socially ambigious grey stocks kan laddas ner här.

Filed in: ALLMÄNT, FORSKNING Tags: ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.