0

Divestmentrörelsen växer men möter hårt motstånd

Den brittiska regeringen varnar nu landets kommuner att de kan få utstå “stränga straff” om de avyttrar sina innehav i fossil energi, eller bojkottar bolag inom olja, kol och gassektorn i sina upphandlingar.

- Vi påminner kommunerna om reglerna att säkerställa att skattebetalarnas och Storbritanniens intressen tillvaratas, säger en representant för den brittiska regeringen i ett uttalande till The Guardian.

Samtidigt har landets centralbankchef klassat fossila investeringar som en “strandet asset” risk, och skuggregeringens klimatminister Barry Gardiner menar att det är riktlinjerna är oklokt beslut av regeringen, särskilt med tanke på att kolinvesteringar har dragit ner värdet för brittiska pensionsfonder avsevärt de senaste två åren.

Kring 500 organisationer runt om i världen har valt att avyttra sina fossila innehav. Den senaste i raden är Köpenhamns stad, som tog beslutet i februari 2016.

- We’re racing to become the first CO2-neutral capital city in the world. It would be completely inappropriate not to sell such assets as quickly as we can, säger Frank Jensen, stadens borgmästare (S), i en intervju med Bloomberg.

Oljebranschen börjar känna av trycket från divestmentrörelsen, och den saudiske oljeministern uttryckte nyligen att rörelsen måste kväsas. Oljebranschen måste dessutom tydligare förklara hur viktiga de här naturresurserna är för samhället, och att oljebranschen därför är en “god kraft”. I ett tal inför representanter för oljebranschen i Texas sa oljeminister Ali Al-Naimi:

- We should not be apologising. And we must not ignore the misguided campaign to ‘keep it in the ground’ and hope it will go away. For too long the oil industry has been portrayed as the Dark Side, but it is not. It is a force, yes, but a force for good.

Ett av oljans stora bidrag, enligt ministern, är att den möjliggjort masskonsumtion. En och annan kritiker skulle kanske säga att det är just där en stor del av problemet ligger.

Filed in: ALLMÄNT Tags: ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.