0

Granskning visar att bankerna ställer allt högre krav på hållbarhet

Konsumenternas tryck på bankerna har gett resultat. Det menar Fair Finance Guide, som årligen granskar vilka hållbarhetskrav de sju största svenska bankerna ställer när de investerar och lånar ut pengar.

De granskade bankerna ställer sig bakom 47 procent av kraven i de internationella normer och konventioner som Fair Finance Guides internationella granskningsmetod bygger på. Det är en ökning med 14 procentenheter sedan förra året. Samtidigt har 8,000 kunder skickat brev till sin bank via Fair Finance Guides hemsida, och organisationen tror att det tillsammans med andra former av konsumenttryck har haft betydelse.

De förbättrade betygen beror på att bankerna tagit fram nya riktlinjer och förtydligat befintliga riktlinjer när det gäller vilka internationella standarder, konventioner och normer för hållbarhet som deras investeringar och utlåning ska följa.
Fair Finance Guide konstaterar att alla banker utom en har gjort ställningstaganden mot investeringar och finansiering av kol samt börjat redovisa sina fonders klimatavtryck. Bankernas redovisning av påtryckningsdialoger med företag har också förbättrats sedan förra året.

Vid lanseringsseminariet den 16 november uttryckte Swedbank Robur, som är en av de granskade bankerna, att det är bra att Fair Finance Guide gör den här typen av undersökning och att de motvilligt får erkänna att granskningen i sig spelar en roll för bankens förbättringsarbete.

Filed in: ALLMÄNT Tags: ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.