1

Poddar om hållbarhet – här är våra tips!

Poddradio är ett synnerligen bra sätt att fördriva tiden på väg till och från jobbet, eller när man har kökstjänsten hemma, eller bara har en stund över helt enkelt. Det råder ingen brist på poddar precis; problemet är snarare var i detta utbud man ska börja? Hållbart Kapital ger några kom-i-gång tips från den svenska podd-marknaden.

Det absolut första en nybörjar-poddlyssnare på hållbarhetsområdet måste göra, om det inte redan är avklarat, är att lyssna på två av P1:s sommarprogram: Människorättsjuristen och CSR-experten Parul Sharma, som i somras talade om världens starka och svaga, korruption och om att dansa i monsunregnet (läs Aftonbladets lovord här) och miljöprofessorn Johan Rockström (vars program blev det mest delade 2015) som talade om hur allvarligt miljöläget är och om hur vi kan vända den här skutan åt rätt håll.

En av de mer etablerade poddarna på tema hållbarhet och näringsliv är CSRPOD:en, som görs av Åsa Stenborg och Tobias Olofsson. Varje program utgörs av en intervju med en person som jobbar med CSR, och samtalet berör ofta gästens personliga resa och drivkrafter för att arbetat med frågorna. Här kan man exempelvis lyssna till Emma Ihre från Mannheimer & Swartling, Anna Borgeryd från Polarbröd, Jonas Carlehed från IKEA och många fler.

Veckans Affärer sänder Hållbarhetspodden varje tisdag. I denna spänstiga poddserie kan man till exempel lyssna till VD:n för Pepins Group, Europas största aktör inom crowdfunding för bolag, eller till Elextrolux VD som förklarar hur de globala hållbarhetsmålen förhåller sig till bolagets affär och om sin uppfattning att hållbarhet ger pengar på sista raden.

MISUM (Mistra Centre for Sustainable Markets) sänder podd då och då, och studion har bland annat gästats av Harvardprofessorn Robert Eccles, som förklarar vad integrerad rapportering är och varför det kan bli en game-changer för näringslivet. Man kan även lyssna till hållbarhetscheferna från Atlas Copco, Elextrolux och COOP som tillsammans med dåvarande VD för aktiespararna Carl Rosén diskuterar hållbara marknader.

I Väntan På Festen beskriver sig som “en podcast som är ett kompishäng där vi pratar hållbarhet” och namnet syftar på frågan hur vi får hållbarhet att bli festen alla vill  gå till. Den drivs av Fredrik Moberg, Jan Wijkmark, Kaj Török och Mats Johansson. Här finns program med en rad intressanta gäster som Gunhild Stordalen som talar om nudging, Stina Billinger som talar om pengar och pensionärer, och Alexander Bard som talar om hållbarhet och utopi. Dessvärre har inget nytt program sänts sedan i våras, men till vidare håller vi till godo med det som redan finns i arkivet.

Vill man förkovra sig i samtal om klimatet – dock inte med ett uttalat näringslivsperspektiv – rekommenderar vi Klimatpodden. Den drivs av journalisten Ragnhild Larsson och har klar P1-feeling över sig. Här kan man exempelvis lyssna till läraren och forskaren Kajsa Kramming, som är initiativtagare till  Föräldravrålet, som vill ge en röst åt alla som är för små för att föra sin egen talan när det gäller klimathotet, till journalisten Katarina Bjärvall som skrivit boken “Yes, därför köper vi det vi inte behöver”, eller till forskaren Angela Wulff, lärare och sportdykare som forskar om alger (som producerar hälften av vårt syre!), och hur klimatförändringarna påverkar bakterier och mikroskopiska alger.

Supermiljöbloggen har också en podd: Supermiljöpodden. Den drivs av Vera Telemo, masterstudent vid Stockholm Resilience Center och Ellen Palm som doktorerar vid Lunds universitet inom energi- och klimatforskning. Ett mer pratigt program än Klimatpodden, och som på ett engagerat sätt tar upp ett antal aktuella frågor i varje avsnitt, till exempel vad Donald Trump innebär för miljö- och klimatarbetet, toppmötet i Marrakech, och minskade svavelutsläpp från sjöfartsindustrin.

Smarta Samtal heter en poddserie som tar upp breda samhällsrelaterade och aktuella ämnen. Podden grundades av ekonomijournalisten Mia Odabas. I det första avsnittet, som sändes i början av 2016, talar SIDAs generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka och SEBs vd Annika Falkengren bland annat om bankens hållbarhetsarbete, om det känsliga området skatteflykt, och om hur staten och kapitalet samarbetar för att göra världen mer hållbar.

Och slutligen ett tips för den som är ny på området hållbara investeringar och vill lära sig mer om det: Lyssna gärna till ett poddavsnitt från Aktiespararna, där Kajsa Brundin på Söderberg & Partners förklarar vad en hållbar investering är, huruvida fonder som beaktar hållbarhetsfrågor går bättre än fonder som låter bli, och vad de senaste trenderna på området är.

Vilka fler poddar borde vi lyssna till?  Det går fint att dela med sig av egna tips i vår LinkedIn-grupp eller vår Facebooksida för den som vill!

Filed in: ALLMÄNT Tags: 

Recent Posts

Bookmark and Promote!

One Response to "Poddar om hållbarhet – här är våra tips!"

© 2021 HÅLLBART KAPITAL. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.